Kwispelen = ik ben zo blij?
In tegenstelling tot wat de meeste mensen geloven, kwispelt een hond niet alleen als hij blij en enthousiast is. Gelukkig kàn dit wel het geval zijn, maar het kan ook zijn dat je hond net het omgekeerde naar je communiceert! Wanneer jij of de mensen rondom je dit verkeerd inschatten, kunnen er communicatieproblemen ontstaan.
Wat betekent kwispelen eigenlijk?
De kwispel van een hond geeft weer in welke mate hij bereid is interactie aan te gaan. Wat de onderliggende motivatie is voor de interactie, verschilt van type kwispel tot type kwispel.
De linkse hond kijkt de kat nog wat uit de boom en gaat voorlopig zelf niet snel initiatief nemen om interactie aan te gaan. De rechtse hond is bereid interactie aan te gaan met de ‘trigger’, in dit geval de persoon die filmt.
De stand van de staart: neutraal, hoog, laag

Kijk eerst eens naar de neutrale stand van de staart van je hond, deze is ras- en hondafhankelijk. Deze standhoogte wijst meestal op ontspanning.
Houd je hond zijn staart bij het kwispelen hoger dan deze neutrale stand, dan wijst dit op opwinding en alertheid. Dit kan gaan over positieve en minder positieve opwinding. Daarnaast kan het zijn dat je hond aan het ‘dreigen’ is en een trigger probeert weg te jagen door zich groot te maken.
Houd je hond zijn staart lager dan de neutrale stand, duidt dit meestal op onzekerheid of angst.
De snelheid van kwispelen
Doorgaans geldt: hoe hoger de snelheid van kwispelen, hoe hoger de opwinding. Ook hier kan deze opwinding positief of negatief zijn!
De verschillende soorten kwispels
De brede kwispel
Dit type kwispel is de ‘klassieker’, die geleid heeft tot de algemene perceptie dat een hond die kwispelt, vrolijk en blij is. In dit geval is dat meestel ook zo! De staart gaat hierbij in de neutrale positie van links naar rechts richting de oren. Bij heel hoge opwinding kan heel het lichaam van de hond mee bewegen.
De lage kwispel
De hond gaat hierbij de staart lager dan neutraal houden, de staartbasis dus aantrekken en vaak enkel met het puntje nog kwispelen. Ook deze kwispel heeft een vriendelijke insteek, maar wijst wél op angst. Het is daarom niet altijd het beste idee om de hond enthousiast te benaderen.
De propellerkwispel
Eentje die voor veel mensen totaal onbekend is tot je er begint op te letten, is de propellerkwispel! Bij deze kwispel maakt de hond een cirkelvormige beweging met zijn staart in plaats van een zijdelingse beweging. Het wijst weer op een vriendelijke insteek, maar geeft ook onzekerheid weer. Je ziet dit erg vaak tijdens een begroeting! Laat de hond je daarom even besnuffelen voor je hem begroet.
De stijve en/of hoge kwispel
Deze kwispel is niet te onderschatten en is misschien wel de reden van heel dit artikel. Want bij deze kwispel staat de staart stijf en hoger dan neutraal, vaak beweegt daarbij enkel het puntje. De hond is hier opgewonden, maar vaak is dit geen positieve excitatie. Kijk daarom heel goed naar de rest van het lichaam, elk lichaamsdeel vertelt je een stukje van het verhaal.
Effect van ras en lichaamsbouw

Zoals je zelf al zal opgemerkt hebben, ziet elke hond er verschillend uit. Wat voor de ene hond ‘een hoge staart’ betekent, hoeft dat niet te zijn voor een andere hond. We hebben als mensen zoveel verschillende rassen ontwikkeld, die elk een beetje hun eigen staart hebben. Geen wonder dat onze honden af en toe onderling communicatieproblemen hebben, ze praten soms een bijna onverstaanbaar lichaamstaal-dialect.
Ook qua kwispelsnelheid zie je verschillen: de ene hond is kwistig met kwispels, de andere is dat niet. In het voorbeeld hieronder zie je dat het kleine hondje veel meer opgewonden is dan de grotere wit-zwarte hond en dus meer kwispelt.
Uiteindelijk komt het erop neer dat je je eigen hond en zijn speelmaatjes leert lezen. Oefen hier bewust op, observeer je hond af en toe doorheen de dag en kijk objectief naar de verschillende lichaamsdelen. Er gaat een hele wereld voor je open wanneer je dit onder de knie krijgt!
Lichaamstaal van je hond: 1 samenhangend geheel
Net zoals bij jou de betekenis van je woorden samenhangen met je non-verbale communicatie, communiceert je hond ook boodschappen met heel zijn lichaam. Je kan zijn staart dus niet loskoppelen van de rest van zijn lichaam. Wil je graag meer leren over de lichaamstaal van je hond en daarmee je communicatie verder perfectioneren, volg dan onze lichaamstaalmodule. We leggen je aan de hand van tal van video’s en foto’s de wondere wereld van de taal van de hond uit!