Hoe zorg je dat je pupje stopt met bijten?

Word jij ook helemaal gek van die vlijmscherpe tandjes van je pup? Puppy’s zijn erg schattig, maar die tandjes die overal inhangen, dat is net iets minder leuk. We lichten je een aantal tips en tricks toe om fijn met je pup te spelen zonder dat hij je heel de tijd pijn doet!

Waarom bijt mijn pupje mij?

Pups bijten om heel veel verschillende redenen. Eén daarvan is de ontwikkeling van een bijtremming.

Een bijtremming is -zoals het woord het zelf zegt- een rem op de mate van doorbijten. Honden die een goede bijtremming hebben, kunnen goed doseren in hoe hard ze iemand, een andere hond of een ander dier bijten.

Dat is absoluut noodzakelijk, want honden zijn van oorsprong roofdieren, jagers, met goed ontwikkelde kauwspieren. Het zijn daarnaast ook sociale dieren, die in een groep samenleven en communiceren met elkaar. Het verschil tussen speelbijten, bijten om te waarschuwen en bijten om te verwonden is hierbij essentieel voor de overleving van de hond en de groep! Omdat het zó belangrijk is, hebben honden instinctief een periode waarin ze leren doseren in kracht, en dat is de fase waar jij nu doormoet!

Hoe leren puppy’s een bijtremming?
Vrouw knuffelt een ontspannen Golden Retriever-puppy tijdens een puppycursus.

Voor de ontwikkeling van de bijtremming heb je twee zaken nodig: vlijmscherpe tandjes én wezens in je buurt die pijn voelen. Juist, jij bent het slachtoffer van heel dit proces. Je pupje leert immers hoe hard pijnlijk is afhankelijk van jouw reactie op zijn beten!! Dit klinkt erg onbeschoft, maar het is voor pups een instinctief en doodnormaal process.

Hoe leer ik mijn pupje niet te bijten tijdens spel?

Pups leren een bijtremming afhankelijk van de feedback die ze krijgen van de levende wezens rondom hen. Bijten ze hard, krijgen ze normaalgezien een felle reactie en leren ze ‘oh, dat was wel erg pijnlijk’. Bijten ze zachtjes, dan wordt er minder heftig gereageerd. De pup onthoudt dan ‘Dit soort bijten kan tijdens spel.’

We gaan dit proces inzetten om leuk en fijn spel te creëren en een ‘rem’ te creëren in dat bijtgedrag.

We werken met een stoplichtsysteem:

Wanneer je pupje zacht in je handen, voeten of andere delen van je lichaam bijt, motiveer hem dan om in een speeltje te bijten. Op deze manier kan je samen het spel of knuffelmoment blijven verder zetten.

Je pupje bijt hard en doet je pijn. Dit is geen fijn spel meer en moet je daarom ook niet toelaten. Je zegt hierbij ‘auw’ of een ander woordje. Je gebruikt hierbij steeds hetzelfde woord.* Je stopt vervolgens de interactie. Sta hierbij op zodat je pup niet meer aan je handen kan. Laat hij je niet met rust, kan je even naar een andere kamer gaan (2 minuutjes).

* We adviseren om niet het woordje ‘nee’ te kiezen, omdat je dit makkelijk in heel veel contexten gaat gebruiken. Dit wordt voor je pup te moeilijk en onduidelijk.

Je pupje is in overdrive en bijt in alles wat beweegt. De ‘haaienmodus’ gaat aan en hij lijkt even een kortsluiting te hebben! Dit is vaak een teken van overprikkeling en vermoeidheid. Zet je pupje in een veilige ruimte, zoals een puppyren, een bench of de puppy-proof ruimte. Geef hem hier iets om in te kauwen (géén speeltjes) en laat hem kalmeren. Je pupje krijgt nu een rustmoment en komt dus ook even niet uit deze ruimte.

Er is meer..

Er zijn nog heel wat andere dingen die je kan doen om je pups bijten in andere contexten te reguleren. Kijk daarom eens naar onze leermodule over puppybijten, een volledige gids over hoe je deze fase zonder kleerscheuren samen met je pupje doorkomt!

deel dit artikel gerust met andere hondeneigenaars
Facebook
X
LinkedIn
Email
WhatsApp
Print
Bekijk gerelateerde blogposts

Waarom wordt mijn pup of nieuwe hond niet zindelijk?

*Zindelijkheid in dit artikel betekent: de hond kan zijn behoefte ophouden gedurende een voor zijn leeftijd realistische duur en actief…

De 5 meest gemaakte fouten bij zindelijkheidstraining

Wist je dat? Zindelijkheid is een van de eerste lessen die je nieuwe viervoeter zal moeten leren. We zien dat…

Herkennen van juist en fout spelgedrag

Redenen om te spelen Heb je je ooit afgevraagd waarom honden spelen? Spel heeft een aantal belangrijke functies: Onderhouden en…

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief* en ontvang

15 % korting

op onze nieuwe cursus
ZINDELIJKHEID

* we beloven je niet lastig te vallen
met té veel mails!

Early dog korting!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief* en ontvang

15 % korting

* we beloven je niet lastig te vallen met té veel mails!