Word je af en toe helemaal gek van dat ongecontroleerd bijten* van je pup en heb je er soms echt genoeg van? Verlies je af en toe ook je geduld en roep je wel eens op je pup dat het genoeg is geweest?
We begrijpen je helemaal, heel het team van DogsandLearn heeft al eens of meerdere keren in jouw schoenen gestaan! Af en toe loopt de ketel over, ben je moe of doet je pup je gewoonweg pijn.
Toch is straffen op dit moment niet zo’n goed idee. Je zal zien dat het het gedrag van je pupje niet verbetert of zelfs verergert.
*puppybijten: je pup van maximaal 1 jaar oud bijt zonder echte wondes te maken. Hij kan dit doen naar jou, gezinsleden, huisdieren en in materiaal en voorwerpen. We maken hier een onderscheid met bijten bij volwassen dieren uit agressie of angst. Twijfel je eraan of jouw hond nog puppybijt of dat er iets meer aan de hand is? Aarzel niet om dan een afspraak te maken met 1 van onze gedragsdeskundigen!
Waarom bijt mijn puppy?
Je pupje vertoont dit irritante en soms pijnlijke gedrag om verschillende redenen:
- Exploratie, het verkennen van de wereld: net zoals peutertjes moeten puppy’s de wereld nog leren kennen en dit doen ze, je raadt het al, met hun mond.
- Spelgedrag: spel heeft op zich heel veel verschillende doelen: een band creëren met jou, het oefenen van verschillend gedrag, ontspanning, ontwikkeling van spieren en conditie enzovoort. Tijdens het spel is bijten een essentieel onderdeel. Als je wil leren hoe je het puppybijten tijdens spel onder controle krijgt, kan je in deze post meer lezen.
- Ontwikkeling van een bijtremming: pups leren tijdens hun groei hoe ze hun sterke kauwspieren veilig kunnen inzetten, ook dit process vereist bijten.
- Wisselen van tandjes: de jonge ouders onder ons kunnen het beamen, tanden wisselen is pijnlijk, dat geldt ook voor onze pups. Niets aan te doen, ze moeten hier doorheen spartelen (en wij du sook)!
- Stress en overprikkeling: pups gaan doorgaans erger bijten als ze overprikkeld, gestresst of moe zijn. Ook dit is een natuurlijke reflex.
Waarom is straffen misschien toch niet zo’n goed idee?
Veel van de oorzaken van puppybijten zijn normale natuurlijke ontwikkelingsprocessen, waar je pup doorheen moet om gezond groot te worden. Dit gedrag afstraffen heeft weinig zin, meer nog, het kan grote gevolgen hebben, namelijk:
- De band tussen jou en je pup verslechtert: 1 van de belangrijkste prioriteiten bij het opgroeien voor je pup is een veilige band krijgen met jou, je gezinsleden en andere huisdieren binnen het gezin. Door op je pupje te roepen of hem pijn te doen, zorg je ervoor dat het vertrouwen tussen jullie beiden geschaad wordt.
- Je onderdrukt de onderliggende emotie en ontwikkelingsstappen: in sommige gevallen kunnen (zwaardere) straffen tijdelijk ervoor zorgen dat je pup je niet meer durft te bijten. Op korte termijn lijkt dit een oplossing, maar wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat je de ontwikkelingsprocessen waar je pup doorheen gaat onderdrukt. Denk maar aan die exploratie van de wereld, of de ontwikkeling van een bijtremming. Wil je echt dat je pupje deze stappen overslaat en niet leert gezond te spelen of de wereld verkent?
- Bij straffen doe je de stress en overprikkeling toenemen en dat is 1 van de redenen dat je pupje je net bijt! Je creëert een vicieuze cirkel, waarbij je pup jou bijt bij overprikkeling, jij boos wordt, nog meer stress bij je pupje teweegbrengt, waardoor die nog meer gaat bijten!
Het is écht heel erg begrijpelijk dat je af en toe je geduld verliest en boos wordt op je pup, we hebben allemaal onze grens. Probeer op deze moeilijke momenten je te verwijderen uit de situatie. Zet je pup even in zijn ren en ga een ommetje maken buiten, vraag aan andere gezinsleden of familie om een uurtje op je pupje te letten of contacteer ons als je behoefte hebt aan begeleiding. 90% van dit puppygedrag is van voorbijgaande aard, àls je het in juiste banen kan leiden.
Hoe moet het dan wel?
Hoe zorg je ervoor dat jij samen met je pup zonder kleerscheuren en als beste vrienden door deze fase komen? Om je een stevige basis te geven in deze materie, kijk je best eens naar onze leermodule over puppybijten, een volledige gids over hoe je deze fase zonder kleerscheuren samen met je pupje doorkomt!